tiistai 14. tammikuuta 2014

Luettu vuosi 2013

Melkein kaksi viikkoa on sulateltu uutta vuotta, joten eiköhän ole viimein aika laittaa edellinen pakettiin, ainakin näin lukemisten osalta. Vakoilen tässä vuosi sitten kirjoittamaani koontia muistaakseni, mistä pitää kirjoittaa. Vakoilu on hieman noloa, kun ei ole toteuttanut mitään vuosi sitten antamiaan lupauksia ja laatimiaan tavoitteita... No, onneksi tulee näitä uusia vuosia!

Eli tuttuun tapaan aloittelen numeroilla (mutta hienoja kuvioita en jaksa laatia) ja sitten puhun vähän tulevastakin.

Vuonna 2013 luin 52 kaunokirjallista teosta (tässä kohtaa täytyy huomauttaa, että kesältä on joitakin kirjoja voinut jäädä merkitsemättä - tätä kirjoitusta laatiessani lisäsin listaani ainakin yhden, jonka huomasin sieltä puuttuvan). Se on itse asiassa enemmän kuin kuvittelin - ahkera kevät korvaa lähes lukemattoman syksyn. Edellisenä vuonna luin huomattavasti enemmän, mutta ei tässä vielä kaikkien aikojen huonoimmassa kirjavuodessa mennä. Tosin syksyllä kului useita kuukausia ilman, että tartuin yhteenkään kaunokirjalliseen teokseen - luultavasti pidempään kuin koskaan sitten vuoden 1995. Toisaalta tuonakaan aikana en ollut täysin lukematta, sillä syksyn aikana luin mm. useita satoja sivuja puutarhakirjoja ja muuta tietokirjallisuutta, jota kannoin kirjastosta kotiin selkä vääränä.

Lukemastani kaunokirjallisuudesta suurin osa oli suomalaista (36 kpl) tai yhdysvaltalaista (14 kpl). Ainoastaan kaksi alkuvuodesta luettua Potteria tulivat jostakin muualta. Kaksi kirjoista luin englanniksi, loput suomeksi. (Ne kaksikin kuuluivat sarjoihin, joiden alkupään osat luin suomeksi, seuraavat englanniksi kun oli pakko tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu.)

Kirjoista 27 luin opintojen takia, loput olivat itse valittuja. Luin enemmän kirjoja siis pakosta kuin oman mielen mukaan - ei mikään ihme, että niistä kirjoittaminen tuntuikin pakkopullalta. Kirjoista 14 oli kirjoittanut mies, loput olivat naisten kirjoittamia. 48 eli melkein kaikki oli haettu kirjastosta. Lopuista kaksi oli omasta hyllystä (yksi itse hankittu, yksi lahjaksi saatu) ja kaksi olivat lainassa vanhempien hyllystä. Kirjasto on siis tärkein mahdollistaja minun lukuharrastukseni kannalta.

Haasteet jäivät minulta tältä vuodelta puolitiehen. Suurin osa jäi ilman ainoatakaan suoritusta, enkä haasteiden saralla ole kirjattavana mitään saavutuksia. Rakastan kuitenkin lukuhaasteita, ja ehkä tänä vuonna onnistun niiden kanssa paremmin - enää ei opiskelujen juurikaan pitäisi ohjata lukemista, saan lukea ihan mitä tykkään!

Omat tavoitteetkaan eivät toteutuneet mainittavasti. Toisin kuin suunnittelin, en todellakaan kirjoittanut kaikesta lukemastani kaunokirjallisuudesta tai listannut kaikkea lukemaani tietokirjallisuutta. Olen kuitenkin edelleen varma, että molemmat olisivat hyviä tapoja. Mitään lupauksia kaikesta kirjoittamiseen en anna, se aiheutti lähinnä ahdistusta. Kuitenkin tänäkin vuonna pyrin listaamaan sen luetun tietokirjallisuuden, olisi kiinnostavaa seurata, mitä kaikkea oikein tuleekaan luettua! En myöskään lukenut sitä yhtä, itse valittua runokokoelmaa, joten otan täksi vuodeksi saman tavoitteen.

Tänä vuonna haluan nautti lukemisesta ilman paineita. Haluan tehdä uusia löytöjä, lukea kirjoja, joita ei malta laskea käsistään mutta toisaalta tyytyä myös siihen, että välillä jokin muu tekeminen inspiroi enemmän. Ja että se on ihan okei, siitä ei tarvitse tuntea syyllisyyttä. Toisaalta annan itselleni luvan innostua haasteista ja tehdä lukusuunnitelmia, jos se tuntuu hyvältä. Niistäkään ei tarvitse ottaa stressiä.

Hyvää alkanutta lukuvuotta kaikille - ja hyvää vuotta kaikille myös muilla elämänalueilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti